di Rosetta Ravasi

fotografia tratta dal Presepe di Sabbioni

La mamma è ricordata nel momento classico in cui si prepara il cibo fondamentale per la fame della numerosa nidiata. È un quadro insolito, ma tanto realistico: è una poesia nuova, forse finora non guardata. La metrica ed il ritmo della poesia segue la fatica di chi, sudato al fuoco, rimesta la polenta.

Commento di Carlo Valli "I quaderni del Portavoce n. 3" Come si Viveva - La storia autentica dei nostri nonni

 

 

Quant la mia mama,

ma regordi bee,

la sa metiva adree

a fa la pulènta

'n dal stagnaa da ram

tacaa 'n soeu la cadèna del camén,

cunt maistà, la pariva adrée

a fa 'n quei coss da dué fa bee.

 

La farina la sedasava,

'n d'una scatula la metiva,

pò, piaa piaa,

la fava tremà la maa,

e la fava indà

'n da l'acqua buienta

sempar piaa, piaa,

per no fa i fraa.

Cunt l’oltra maa

la manegiava la canèla

sempar da cal vèrs

in giir 'l stagnaa

e da sott a sura

per quaranta minoeutt

o anca un'ura.

 

E in sta pulènta 'n poo moola

i balon sa vidiva

vignè soeu e s'ciupà

e 'n quei sbrufadèll

saltava soeu i maa.

"Stii indree bagaj

gh'è i sbrufadej"

ma disiva a neougn;

ma per no fam vidè

ca la gh'era 'l magon

dal dispiesé

da vèch apèna

sta poeura pulènta

per sira e mesdé