il cibo

 

Nell'alimentazione d'allora c'era una regola ben precisa: si mangiava quello che c'era e quello che ogni famiglia poteva permettersi senza fare storie, senza piagnistei perché altrimenti si rischiava di non mangiare affatto:

"O mangia 'sta minestra o salta 'sta finestra"

Al mattino, come prima colazione, caffè e latte scaldato sul camino il quale si

riempiva di farfalle di cenere (i parpai) che s’alzavano dal camino e che tante volte entravano nel latte. D’altra parte non c’era altro da mangiare e quindi si chiudevano gli occhi e si apriva la bocca. Il caffè che si aggiungeva al latte era fatto con miscela di cicoria, caffè olandese e Leon.

La prima culasion

 Quant s'eri picinina
insèma a la mia mama a la matina
pugiavum 'na branca da bachètt,
tiraa foeura d'una fasina,
soeu i alaar dal caminètt
e gha rusavum suta un tuchèll
da carta pisada cui sufranèll.
S'eran vert sti bruchètt
e stantavan a tacà
s'impiendiva da foeumm la cà,
e quantu duevum bufà.
Ma sa favan subit fiama
gha metivum 'na branchèta
da tapej o 'na s'cenèta
da muron o da rübina.
Per la mia fantasia eran stelen
i filapuj ch'indava soeu
per la capa dal camen
e per videj muvivi brasca e lègn.

Intant soeu la cadena dundava 'l pignatén cul lacc

 pèna mungiüü e piaa piaa 'l fava la pana,

ma da parpaj negar la s'impiendiva

per i burniis ca vulava.

Pèna bujüü sto lacc, mia marna,

'na metiva un poo per tasìna

slungaa cunt un gott da cafè

faa cunt cicoria, ulandees e leon,

un tocch da paa vansaa 'l dé prima

'l'era pronta la culasion.

Però 'na quaj voeulta

la sentiva da foeumm

e dent gh'era un quej parpaj,

ma fava nient,

toeucc sti stelen che cui mè sogn

indavan soeu per ‘l camen

m'impiendivan la ment

e ‘l coeur 'l'era cuntent.

 

 

D’estate si doveva fare attenzione alle mosche, che gironzolavano ed in modo particolare erano attratte dallo zucchero, si posavano dappertutto e spesso le trovavi anche nel piatto, quindi con pazienza, senza farsi tanti scrupoli, si toglieva la mosca e si mangiava il cibo nel piatto, perché quello era e quello volente o nolente doveva essere.

 

La mosca     111414.gif (1908 bytes)

 Una mosca la runŝava

poeu i sciampett l'incruŝiava,

la pariva disperada

e la diŝiva tûta rabiada:

" 'l'è impusibil viif adèss

trovi 'n giir gnanca un cèss,

munton da roeu, rûeri, stall,

so poeu gnanca indue fermam.

In di stall han faa i garasc

uduu da gass e da benŝina,

di vacch ghè poeu i buasc

nè di cavaj la pulina.

Ghè poeu struns 'n capunera  111414.gif (1908 bytes)

di gaen e di pulastrej,

nè di cunili i bagurej,

nè portaroeu cunt la rûera

nè i purscil cunt i purscej,

i scisterni, 'l giuus, i fogn,

ghè poeu gnanca 'l pucigòtt

induè nudavan i anadòtt".

E la rugna disperada:

"Anca i bagaj cunt 'l sciscion

ghan la facia ben lavada

e da sûcur 'l'è poeu impiestrada.

Che disdèta munt birbon  111414.gif (1908 bytes)

troeuvi poeu gnanca i graton,

la bargnoca, la laciada

tûta bèla insucherada.

E purtropp ma paar no vera

voo a cercà 'na sucherera

ma vardii che disten

'l post dal sûcur, ghè i bûsten ".

E la cerca indafarada

la va adree ai piant, 'n dal melgon,

'n mèss ai erbasc d'un rivon

a vardà se quejghidoeugn

che un poo da prèsa la ghè scapada

'n un quej canton l'avèss mulada.

Ma la truà poeu nigoeutt

fûribonda a stà manera

'l coo la sbatt 'n di canton

finchè un ragn per cumpasion

la ciapada 'n la ragnera. 

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E di polenta ce n'era talmente tanta da mangiarne per colazione, pranzo e cena.

 

 

 

 

La pulènta

 

 

Quant la mia mama,

a regordi bee,

la sa metiva adree

a fa la pulènta

'n dal stagnaa da ram

tacaa 'n soeu la cadèna del camén,

cunt maistà, la pariva adrée

a fa 'n quei coss da dué fa bee.

 

La farina la sedasava,

'n d'una scatula la metiva,

pò, piaa piaa,

la fava tremà la maa,

e la fava indà

'n da l'acqua buienta

sempar piaa, piaa,

per no fa i fraa.

Cunt l’oltra maa

la manegiava la canèla

sempar da cal vèrs

in giir 'l stagnaa

e da sott a sura

per quaranta minoeutt

o anca un'ura.

 

E in sta pulènta 'n poo moola

i balon sa vidiva

vignè soeu e s'ciupà

e 'n quei sbrufadèll

saltava soeu i maa.

"Stii indree bagaj

gh'è i sbrufadej"

ma disiva a neougn;

ma per no fam vidè

ca la gh'era 'l magon

dal dispiesé

da vèch apèna

sta poeura pulènta

per sira e mesdé

 

 

 

 

 

Secondo le stagioni si mangiava la polenta con la casoeula (verze con cotenne di maiale, cotechini, puntine e costine di maiale e lardo), coi lumach (lumache), con la fretada (frittata di uova), o pucia di patate, fasoeu (fagioli) e lentecc (lenticchie). La polenta era sempre tanta, ma la pietanza era sempre poca, la miseria la faceva da padrona ed allora per mascherarla si inventavano mille scuse tra le quali quelle di mangiare poca carne perché questa sarebbe stata un peso sullo stomaco sia per i bambini che andavano a scuola, sia per il contadino che doveva lavorare nei campi.

 

 

 

(da www.cibo360.it )

 

Pulènta e casoeula

 

Quant s'eri una s'ciatèla

quasi ogni sira

mangiavi pulènta e casoeula

cun dent 'l cigutén

i cudich e i custaol.

E puciavi la pulènta

in la broeuda di vers

perchè per vèss asée

la fèta da cigutén

l'era trasparènta,

quasi toeutt oss

eran i custén

e di cudich san vidiva

'n quei tuchelén.

Bagaj fii cumpasina,

la disiva la regiura

sanò dumaa matina

ghi 'l coo pesant a scoeula.

Fii cumpasina omm

perchè inda a laurà

duii no vèss sufegàa.

E pucia sta pulènta

in la broda di vers

che 'n poo d'uduu la sent

di cudich, di punten

e de ciguten.

 

La mia contrada, la cuntrada di buasc, all’ora di pranzo si arricchisce di un’infinità di profumi di cibo che fanno venire l’acquolina in bocca. Davanti ad ogni porta, c’è un profumo diverso, un profumo di povertà contadina, un profumo di chi sta’ bene economicamente e può permettersi del cibo da sciuri ma soprattutto di chi, purtroppo, deve accontentarsi solo di sentire questi profumi e di sognare…..

fotografia di Rosetta Ravasi

Un mesdé in cuntrada

La mia cuntrada che amuur

la gha da bonn infina i uduu.

Dunduni 'n soeu e 'n giò

e l’é quasi mesdé

da 'na finestra vee foeura

un bonn uduu da casoeula.

L'uduu da pulènta

ca coeus ‘n dal stagnaa

'l sentí puséé 'n verna là

insema a quel da pucia

da merloeuss cuj fasoeu.

L'uduu da paa fresch

pena sfurnaa

‘l sentí lé visen 'l prestinee,

ma sa giri indree

oh, che uduu da lümac trifulaa.

E ma corr la saliva 'n gula

a pasa danans dal furmagiatt

pensi a la pulenta frégia

e 'l gurgunsoeula

quell ca scapa 'n dal piatt.

Sa fermi 'n duè un purton

che bonn uduu da fretada

e anca da minestrón

cunt dent 'na pestada

da laart, aj, erburen.

Voo 'n là amo un tuchèll

senti un udurén

da rustida da purscèll

e un oltar le visen

da lentecc e cudeghén.

Ma ecu che da la filidura

d'una finestra soeul cantón

sa sent uduu da fidich cuj scigoll.

E 'l sii sa poeu no manca?

L 'uduu da büsèca

ca coeus in la mia cà.

Oh, la mia cuntrada che amuur,

l’è pusee prüfümada di fiuu.

 

Alla sera ancora polenta o il minestrone fatto con tutte le verdure, lardo e prezzemolo tritato; la fame è davvero tanta e a  tavola gli occhi di ciascuno scivolano circospetti sui piatti intorno al tavolo per controllare la  giustizia distributiva, un occhio anche nel pentolone per sincerarsi che  ne avanzi un po’ per mangiare fredda al ritorno dalla messa prima del mattino successivo. Preparare il minestrone è un’arte, i movimenti delle mani, gli ingredienti tagliati sottili, gli strumenti utilizzati, tutto fatto con grande precisione e grande passione; visto che si prepara un cibo povero, ma almeno deve essere qualcosa che soddisfi, con il profumo ed il gusto, la grande fame di tutti.

 

 

Al minestron

 

S'eri adrée a trià àj e erburen

cunt un masnen

e pensavi a quant i nost mamm

i a triavan fen fen

cunt la mèsalüna o 'l curtèl,

soeul pestalart da lègn

insèma a 'n poo da lart da purscèl.

 

E quant era quasi cott

'l riis dal minestron

'na pestata da lart e erburen

s'giacada dent a l'oeultim mumenten.

 

Toeucc in giir a sta minestra inscé buna,

ogni voeugn danans da la sua tasìna

sbignavum se voeugn gha l'era pusé piena

e la pagura da vansan no un cicen

da mangia freègia a la matina

quant vignivum a ca da mèsa prima,

ma fava sbignà 'n dal pignaton

a res'c da scutàss cul foeum

 

Quando c’era mio nonno ho provato tante volte ad andare in campagna, facevamo colazione con fette di polenta fredda e gorgonzola sotto un albero di noci posto all’ingresso del campo; a mezzogiorno, sotto la gabada  (pergolato) mangiavamo la minestra, che avevamo portato nel stuen, poi pane e stracchino ed un buon bicchiere di ciarinetu.

Quant ghera me nonu

Quant ghera me nonu

matina bunura

indavum a foeura

a fa culesion

setaa già so la purtera

suuta la pianta da nuuss.

Mangiavum al gurgunsola

('l'era 'n mangia da spuss)

cunt la pulènta fregia,

ma quell cui cagnon

'l'era quell pusèe bonn.

Quant ghera me nonu

al boeun dal masdè

minestra 'n dal stü en,

strachen e mica 'n dal manten,

ciarinetu 'n dal fiaschètt,

suuta a la gabada

sa fermavum a mangià,

sa beviva 'l ciarinetu

o l'acqua fresca da la rogia

poeu sa fava 'n pisulen

cunt 'l capell in facia.

Quant ghera me nonu

toeucc noeugn bagaj

indavum a foeura

a catà soeu sass e ciapei.

Quant taiavan 'l furment,

indavum a spigulà,

quant catavan 'l malgon,

indavum a sgaüscià,

giugavum in dii s'cartòss

intanta sa cantava,

e quant erum finii

in soeu l'èra sa balava.

 

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